Využití přírodních olejů v kuchyni

U každého  oleje je dána teplota rozkladu, kdy se začínají štěpit molekuly a tvoří se  plyny včetně nežádoucích vedlejších produktů. Při překročení této teploty je  olej nevhodný ke konzumaci a také již není zdravotně bezpečný. Údaje o složení  oleje jsou uvedeny na štítku výrobce. Ke kuchyňskému využití se vůbec nedoporučuje používání rafinovaných olejů.

Do 107℃ patří např. lněný, světlicový, slunečnicový, ostropestřec mariánský, černý kmín.

Od 108℃-176℃ patří Slunečnicový olej s vysokým obsahem kyseliny olejové( higholeic), konopný, ořechový a arašídový olej.

Od 177℃-199℃ patří Sezamový, kokosový, máslo a sádlo.

Od 200℃-219℃ patří Panenský a extra panenský (extra virgin) olivový olej.

 

Na fritování je možné používat oleje s teplotou rozkladu nad 220°C, jedná se například o olivový olej z pokrutin (pomace), palmový, rýžový, ghí (přepuštěné máslo) a olej z lískových ořechů.

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení