Kvalita a zpracování olejů

Výrobní proces olejů můžeme rozdělit  do několika kategorií.

Extra panenský (extra virgin) - tento druh oleje se produkuje prvním lisováním za studena, v průběhu zpracování nedochází k tepelné ani chemické úpravě.

Panenský (virgin) - podobně jako extra panenský, tak i panenský olej je získávám lisováním za studena, má však nižší kvalitu chuti.

Rafinovaný - tento druh oleje je ochuzený o cenné vitamíny, antioxidanty a další cenné látky. V průběhu lisování totiž dochází k působení vysokých tlaků a tepla.

Olej z pokrutin - získává se  procesem rozpouštění zbytkového materiálu za pomocí rozpouštědla. 

Lisování za studena: Lisování za studena je pomalý a precizní proces výroby, díky kterému si oleje uchovávají veškeré cenné látky. Lisují se především jádra plodin, ze kterých se získává čistý přírodní olej bez chemických přísad a umělých ochucovadel. Díky tomuto způsobu výroby si oleje zachovávají potřebné živiny, chuť i vůni. Obsahují nenasycené mastné kyseliny, vitamíny a minerální látky prospěšné lidskému tělu. Mají nízkou dobu trvanlivosti a čím jsou čerstvější, tím jsou kvalitnější. Pro skladování je důležité nevystavovat oleje ostrému slunečnímu záření a zabránit přístupu vzduch. Oleje, které jsou skladovány v plastu nebo čirém sklu, jsou vyrobeny rafinací. Jsou lisovány za tepla a smíchávány s oleji z pokrutin. Spotřební lhůta těchto olejů je běžně i jeden rok. Při nákupu olejů je tedy důležitý vybírat takové, které jsou baleny v tmavě zabarvených skleněných lahvích a opatřeny dobře těsnícím uzávěrem. Nejvhodnějším místem pro skladování je chladnička nebo studenější spíž bez oken. Oleje by měly být skladovány při teplotě od 7 do 18°C a neměly by být uchovávány v blízkosti okna či sporáku. Kvalitu oleje určuje především vůně a chuť. Barva oleje se mění podle druhu jader, která byla použita při lisování. Na kvalitu oleje však nemá žádný vliv. Spotřební lhůta přírodních olejů je nejčastěji do 3 měsíců ode dne lisování. Žluklý olej je charakteristický svou nepříjemnou chutí a vůní která jej činí naprosto nevhodným ke spotřebě.

Rafinace: V průběhu rafinace dochází ke korekci defektů v chuti, vůni a aciditě oleje. Jedná se o fyzikálně chemicky čistící proces, který je rozdělen do několika částí. Odslizení, odkyselení, bělení, deodorizace za teplot dosahujících až 250°C. Tímto procesem výroby, olej přichází o většinu bílkovin, přirozených barviv, antioxidantů (polyfenolů a vitamínu E). V procesu velkovýroby se semena nebo jádra plodin, lisují i několikrát znovu.

Extrakce: Extrakce je procesem rozpouštění oleje v olejnatém materiálu za pomocí rozpouštědla nejčastěji se jedná o hexan , pentan, benzen, éter a petroléther. Tímto způsobem se získává olej z roztoku odpařením rozpouštědla. Kombinace lisování i extrakcí se využívá pro druhé lisování oleje. Pokrutiny, které ještě obsahují zbytky oleje se extrahují v kontinuálních extraktorech, ze kterých se získá roztok obsahující větší množství oleje v hexanu. Poté se rozpouštědlo oddestiluje a zbytky se odstraní destilací s vodní párou. Tyto oleje se označují názvem POMACE, SANSA.

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení