Konopný olej
                                                                              (Cannabis)                                                                                   tento olej lisujeme při teplotě 33-35°C

Konopí seté 

Konopí je jednoletá bylina a má již odedávna mnohostranné využití. Konopný olej se vyrábí ze semínek rostlin rodu konopí (Cannabis), je významnou složkou potravy a také účinným prostředkem léčby kožních problémů. Olej neobsahuje složku THC, která je v zelených částech rostliny. Získává se totiž pouze se semínek technického konopí, což ještě snižuje možný obsah THC, který by mohl ulpět na lisovaných semenech z rostlinného materiálu. Obsahuje omega-6 a omega-3 nenasycené mastné kyseliny ve vyváženém poměru 3:1. Tento poměr podporuje funkci srdce a celého oběhového systému. Nenasycené mastné kyseliny chrání před vznikem různých degenerativních chorob.

                Příznivé působení na náš organismus 

Konopný olej má velký obsah vitamínů a proteinů, obsahuje také základní aminokyseliny. Je účinný při akné, atopickém ekzému a lupénce, kdy nejen zlepšuje stav pleti, ale také zmírňuje svědění. Tento olej nemá žádné vedlejší účinky a je vhodný i pro děti, je snadno stravitelný, vstřebatelný a využitelný organismem. Má výrazné protirakovinné účinky a snižuje hladinu homocysteinu v krvi, způsobuje pokles hladiny cholesterolu v krvi, podporuje správnou funkci střev. Obsahuje omega-3 mastné kyseliny DHA, které jsou zásadní především v prvních letech života a jsou stavebním kamenem lidského mozku, mozkové kůry, pokožky, spermatu, varlat a sítnice. Konopný olej je ideální doplněk stravy i v těhotenství. Má podobnou skladbu kyselin jako rybí tuk, nicméně na rozdíl od rybího tuku neobsahuje rtuť, která může zpomalit rozvoj nervového systému u novorozenců či plodu. Konopný olej také blahodárně působí na hojení ran, popálenin a bércových vředů. Při roztroušené skleróze, Alzheimerově chorobě, Crohnově chorobě, Parkinsonově nemoci, při poruchách nervové soustavy, při únavě a depresích.

                                   Využití v kosmetice

Konopný olej harmonizuje kožní buňky a vyrovnává pH pokožky, velmi dobře se vstřebává a nezanechává pocit mastnoty. Je hypoalergenní a vhodný i pro citlivou, vysušenou atopickou a ekzematickou pokožku, zajišťuje její ochranu, pružnost a hydrataci. Pomáhá obnovovat ochranný mikrofilm a díky tomu zvyšuje odolnost pokožky před působením okolního prostředí. Je možné jej používat i jako čistící přípravek a tonikum na pleť, vyhlazuje vrásky, vlasům dodává lesk, nehtům tvrdost a zabraňuje stárnutí pokožky. Používá se také při masáži kloubů.

                                   Využití v kuchyni

Využívá se také jako doplněk stravy k zajištění přísunu nenasycených mastných kyselin. Je vhodný pro použití ve studené kuchyni, výborně se hodí na RAW saláty a do zálivek na zeleninu. Nedoporučujeme olej používat v teplé kuchyni.

Obsahuje:

nenasycené mastné kyseliny :  kyselina linolová (omega-6), kyselina gama-linolenová (omega-6), kyselina alfa-linolenová (omega-3), kyselina stearidonová (omega-3)

nasycené mastné kyseliny : má nízký obsah nasycených mastných kyselin, kyselina palmitová, kyselina stearová

organické vitaminy : A, B1, B2, B3, B6, C, D, E, F, P, K

organicky vázané minerály : vápník, hořčík, síra, draslík, železo, zinek, fosfor, jód, chrom, stříbro, lithium.  

Antioxidanty, proteiny,  lecitin.

Vnitřní užití:

1 kávovou lžičku oleje 1 - 3 x denně. Před použitím je vhodné vyzkoušet snášenlivost oleje.

Skladovatelnost:

Uchovávat v chladu a temnu, mimo přímé sluneční záření. Při skladování pod +7°C se může olej zakalit. Je to běžný jev, který neovlivňuje kvalitu výrobku. Olej se po umístění do teplejšího prostředí stává opět čirým.

Min. trvanlivost 3 měsíce od data výroby.