Dýňový olej
                                                                             (Cucurbita pepo)                                                                                 tento olej lisujeme při teplotě 35-37°C

Tykev obecná 

Tykev obecná je jednoletá rostlina a její plody obsahují množství semen. Dýňový olej obsahuje vyvážený poměr omega - 3 a omega - 6 mastných kyselin. Jedná se o nejstarší plodinu, která se v Evropě využívala od dob Kolumba, který přivezl první dýně z Nového světa.

                    Příznivé působení na náš organismus 

Dýňová semena jsou prospěšná pro náš imunitní systém. Dýňový olej je výborný na problémy s prostatou a příznivě působí při různých onemocněních močové soustavy. Chrání totiž její buňky proti škodlivě působícím hormonům močového ústrojí a tím posiluje svěrač a svalovinu. U žen je vhodný při postmenopauzálním syndromu, zlepšuje lipidové spektrum ve prospěch zvýšení "dobrého" HDL cholesterolu a tím snižuje výskyt mnoha nežádoucích symptomů, jako jsou návaly, bolesti hlavy a bolesti kloubů. Reguluje také úroveň cholesterolu a chrání naše tepny před nežádoucím kornatěním. Pomáhá zpomalit projevy stárnutí a to díky obsahu vitamínu E. Působí také jako prevence vzniku rakoviny, má protizánětlivé účinky, ztěžuje život střevním parazitům a podporuje zdravý vývoj našeho těla. V lidovém léčitelství se dýňový olej a samotná semena dýně často používala proti střevním cizopasníkům a parazitům v trávicím ústrojí. Snižují totiž lepivost těla tasemnice a tím ji pomáhá vypuzovat z těla. Obsahuje vysoký podíl antioxidantů a mastných kyselin, díky čemuž působí protizánětlivě, doporučuje se tedy hlavně při zánětech kloubů a při revmatismu. Hořčík a mastné kyseliny příznivě ovlivňují metabolismus těla, snižují krevní tlak a chrání srdce i cévy. Pokud má organismus nedostatek zinku, může dojít ke ztrátě sluchu nebo se mohou vyskytnout jiné potíže v oblasti sluchového ústrojí. Blahodárně působí při léčbě očních nemocí, včetně krátkozrakosti, při léčbě kožních chorob jako jsou ekzémy, psoriázy (lupénky) , colpitis a dermatitidy. 

Obsahuje:  vysoký podíl zinku, bílkoviny.

Vitamíny:  E, A, B1, B2, C, D, F, K.

Minerály: hořčík, železo, selen, fosfor, chlorofyl, lutein,  karotenoidy a fytosteroly.


                                  Využití v kosmetice

Dýňový olej zlepšuje stav pokožky, je účinný při léčbě ekzémů, akné a celkově přispívá k obnově kožních buněk. Používá se jako základ vlasových zábalů, proti padání vlasů, k ošetření namáhaných a poškozených vlasů a nehtů. Vtírá se do vlasů. Používá se také jako masážní olej.

                                   Využití v kuchyni

V kuchyni je vhodný do polévek či hlavního jídla, je výborný také na RAW saláty a do zálivek na zeleninu. Díky své intenzivní chuti dokáže změnit chuť jídla a přitom stačí jen pár kapek. Můžete jej kombinovat s jiným olejem.


Vnitřní užití:

1 kávovou lžičku oleje 1 - 3 x denně. Před použitím je vhodné vyzkoušet snášenlivost oleje.

Skladovatelnost:

Uchovávat v chladu a temnu, mimo přímé sluneční záření. Při skladování pod +7°C se může olej zakalit. Je to běžný jev, který neovlivňuje kvalitu výrobku. Olej se po umístění do teplejšího prostředí stává opět čirým.

Min. trvanlivost 3 měsíce od data výroby.