Makový olej
                                                                       (Papaver somniferum)                                                                               tento olej lisujeme při teplotě 29-32°C

Mák modrý

Mák setý je rostlina z čeledi makovitých. Česká republika se řadí mezi jeho nejvýznamnější legální pěstitele. K výrobě makového oleje se využívají semínka z makovic máku setého. Je známo, že nezralé makovice jsou spojeny s výrobou opia, nicméně zralého máku ani vylisovaného makového oleje se není třeba bát. Právě naopak, obsahuje velké množství prospěšných látek, které na tělo působí blahodárně.

                 Příznivé působení na náš organismus

Makový olej se také doporučuje i pro těhotné a kojící ženy, které mají vysokou spotřebu vápníku. Přispívá ke krásnější pleti, nehtům i vlasům, při lámavosti kostí, pro výživu a ochranu pokožky. Lžička makového oleje také ihned uleví při pálení žáhy. Využívá se při kožních problémech, ekzémech, zánětech, suché kůži, při chorobách dýchacích cest. Při neurózách (duševní nerovnováze, stresu) působí zklidňujícím účinkem na psychiku. Pomáhá při bolestech hlavy, stresu, přepracování a také lidem s vysokým krevním tlakem. Makový olej obsahuje vysoký podíl vápníku, hořčíku, a železa. Mák má také vysoký obsah tokoferolů, což jsou přírodní chemické látky, souhrnně nazývané vitamin E. Makový olej se doporučuje jako podpůrný prostředek při léčbě revmatického onemocnění a při problémech s klouby obecně, a to především díky vysokému obsahu vápníku v kombinaci s nenasycenými mastnými kyselinami. Je také účinnou prevencí osteoporózy a lámaní zubů. 

V kuchyni najde své uplatnění v ovocných salátech i přípravě dresinků. V péči o tělo napomáhá promastit suchou kůži. Makový olej se používá při masážích zad i šíje.   

Obsahuje:

nenasycené mastné kyseliny:  

Kyselina linolenová (Omega-3) , kyselina Iinolova (omega-6) 

nasycené mastné kyseliny: 

kyselina palmitová, kyselina stearová 

organické vitamíny:  vitamín E 

Vysoký podíl vápníku, hořčíku, železa, sodíku, draslík, fosforu, zinku. 

Vnitřní užití:

1 kávovou lžičku oleje 1 - 3 x denně. Před použitím je vhodné vyzkoušet snášenlivost oleje.

Skladovatelnost: 

Uchovávat v chladu a temnu, mimo přímé sluneční záření. Při skladování pod +7°C se může olej zakalit. Je to běžný jev, který neovlivňuje kvalitu výrobku. Olej se po umístění do teplejšího prostředí stává opět čirým.

Min. trvanlivost 3 měsíce od data výroby.