Lněný olej

320 Kč 210 Kč od 210 Kč 285,71 Kč bez DPH 187,50 Kč bez DPH od 187,50 Kč bez DPH
Vyrobíme na objednání Vyrobíme na objednání Zvolte variantu
Varianta:

Lněný olej se vyrábí ze semínek lnu setého. Využívá se již tisíce let, ve své době jej předepisoval i Hippokrates na potíže se sliznicemi trávicího ústrojí. Zdravotní účinky lněných semínek znali i starověcí Římané, avšak po jejich pádu upadl i len do zapomnění. Až na počátku 9.století, císař Karel Veliký vydal zákon o pěstování lnu a používání semen v Evropě. Mnozí čeští léčitelé jej také doporučovali.

 

Kategorie: E-shop

Olej lněný


Příznivé působení na náš organismus

Lněný olej obsahuje vysoký podíl lecitinu, minerálních látek a vitamínů. Díky obsahu prostaglandinů pozitivně ovlivňuje cévy. Jedná se o látky podobné hormonům, které vznikají přeměnou mastných kyselin v organismu. Lněný olej dále zlepšuje činnost mozku, hybnost kloubů, metabolismus, srážlivost krve i krevní zásobení kapilár oční bulvy. Má pozitivní účinky na oběhové potíže, snižuje krevní tlak, brání zužování a zánětu cév. Obsahuje lecitin, čímž snižuje riziko infarktu myokardu a srdečních onemocnění. Posiluje imunitu a také pomáhá při psychických onemocněních jako jsou úzkost a deprese. Obsahuje vyšší podíl protirakovinných lignanů, které mají pozitivní účinky při nádorech a také působí jako prevence rakoviny prsu a prostaty. Má příznivé účinky na menstruační cyklus, ulevuje při křečích a vyvažuje poměr mezi estrogenem a progesteronem. Lněný olej je možné používat také jako jemné projímadlo, na olejové klystýry a výplachy úst. Velmi prospěšné jsou samotné tuky, které reagují s kyslíkem. Pokud si však semínko nameleme, tyto mastné kyseliny se již během 10 až 15 minut zničí, čímž jeho vlastnosti a produkty oxidují a jsou pro tělo dokonce škodlivé. Nejlépe se lněná semínka konzervují v medu. Konzumace celých semínek je však zbytečná ztráta peněz, jelikož tělo nedokáže využít jeho cenné vlastnosti.

Obsahuje

nenasycené mastné kyseliny: 

- kyselina linolenová (omega-3) cca 60% 

- kyselina linolová (omega-6) cca 12%

Vnitřní užití

Ideálně dle receptu paní Dr. Johanny Budwig viz. níže

Skladovatelnost

Uchovávat v chladu a temnu, mimo přímé sluneční záření. Při skladování pod +7°C se může olej zakalit. Je to běžný jev, který neovlivňuje kvalitu výrobku. Olej se po umístění do teplejšího prostředí stává opět čirým. 

Min. trvanlivost 2 měsíce od data výroby

Video recept lněného oleje ZDE.

 

Interview s Lotharem Hirneisem, jediným žákem Dr. Johanny Budwig

https://www.youtube.com/watch?v=ZTD1B9QiW_c


Lněný olej, lisovaný za studena proslavila paní Dr. Johanna Budwig, která byla aprobovaná lékárnice s diplomy z chemie a fyziky, vědkyně nominovaná sedmkrát na Nobelovu cenu. Byla vedoucí znalkyní pro léky a tuky ve Státním zdravotnickém úřadě, kde se schvalovaly nové léky. Studovala medicínu. Na celém světě je známá svými úspěchy v léčbě nemocných rakovinou pomocí systému olejovo-bílkovinové stravy. Více než 50 % jejích pacientů byli lékaři a jejich příbuzní, kteří dobře věděli, na koho se s tak vážnou nemocí obrátit. V české republice, tento projekt převzala paní Mgr. Helena Cmurová, která v období 2013-2015 úspěšně absolvovala studium u Lothara Hirneiseho, jediného spolupracovníka paní Dr. Budwig a člověka zabývajícího se téměř dvacet let léčbou rakoviny. Během studia získala jak znalosti týkající se vzniku onkologických onemocnění a možností jejich léčby, tak i znalosti týkající se originální olejovo-bílkovinové stravy, tj. léčebného systému paní Dr. Johanny Budwig. Paní Mgr. Helena Cmurová přeložila do českého jazyka knihu Lothara Hirneiseho "Velká kuchařka a učebnice olejovo-bílkovinové stravy" a také knihu Dr. Budwig "Rakovina - problém a řešení".  Sama také napsala příručku "Co dělat při chemoterapii a ozařování" příručka o tom, jakým způsobem zmírnit vedlejší účinky chemoterapie a ozařování.  Poradenská činnost alternativní celostní metody léčení rakoviny paní Mgr. Heleny Cmurové najdete ZDE  . Reportáž s paní Mgr. Helenou Cmurovou můžete také zhlédnout ZDE Základní recepty olejovo-bílkovinové stravy jsou uvedeny níže. 

Literatura:

Recepty se lněným olejem podle Dr. Johanny Budwig

To nejdůležitější.....

  • vždy používejte pouze netučný tvaroh, max. 1% tuku. Ten obsahuje důležité aminokyseliny, které v sobě mají síru a pouze tak se správně při mixování spojí se lněným olejem. Čím tučnější tvaroh, tím méně těchto aminokyselin. Jen při použití netučného tvarohu se maximálně využije vzácná energie ze lněného oleje
  • nikdy nenahrazujte tvaroh ničím jiným ( jogurtem, čerstvým sýrem, zakysanou smetanou, podmáslím, nebo dokonce výrobkem ze sóji)
  • pouze v nouzi nejvyšší lze použít Cottage sýr
  • kvalitní plnotučné mléko (nikdy ne z krabice, pouze ze skleněné lahve) je nutností, nevynechávejte ho, ani ho nenahrazujte např. vodou
  • tvarohovou směs si vždy dělejte čerstvou a ihned ji snězte, skladování způsobuje ztrátu vlastností tak důležitých pro naše zdraví
  • lněný olej vždy uchovávejte v ledničce ve stoje
  • po otevření láhev do 14 dnů spotřebujte
  • používejte pokud možno bio ovoce a zeleninu, nejlépe z vlastní zahrádky, nejcennější je čerstvě utržená
  • směs vždy mixujte, mícháním lžičkou či vidličkou nikdy nevznikne emulze rozpustná ve vodě
  • kupujte jen základní potraviny a vařte si doma sami
  • nikdy nepoužívejte žádné margariny, ztužené tuky a běžné rafinované oleje - ani na přímou spotřebu ani do salátů, jsou plné transmastných kyselin, ničících naše zdraví
  • nekupujte nic, co obsahuje zpracované rostlinné oleje (sladké i slané pečivo, sušenky, hotové směsi na polévky a omáčky, krutony do salátů a polévek, hranolky, zmrzliny, čokolády)
  • při vaření používejte pouze kokosový tuk, máslo a občas sádlo
  • ve studené kuchyni pouze kvalitní přírodní, za studena lisované oleje

Základní recept (sladká varianta):

3 polévkové lžíce kvalitního za studena lisovaného lněného oleje  (objednáte ZDE)

125 g netučného tvarohu, tedy obsah tuku max. 1%. Lze ho koupit v bio kvalitě např. v Tescu, vyrábí ho firma Polabské mlékárny, a.s. Běžný nebo netučný tvaroh koupíte v každém obchodě

2-3 polévkové lžíce mléka buď čerstvého přímo od krávy, nebo pouze pasterovaného, ve skleněné lahvi. To prodává např. Tesco či Kaufland, vyrábí Bohemilk, a.s. Opočno

1 malá lžička medu, pouze od dobrého včelaře (objednáte ZDE) 

čerstvé ovoce, pokud možno z regionu kde žijete, sezónní

Linomel si vyrobíte každé ráno čerstvé sami:

6 lžiček lněného semínka rozšrotovat na hrubo, smíchat s jednou lžičkou medu tak, aby vznikla hustá pasta. Nekupujte již rozšrotovaná semínka, po narušení slupky během 10 - 15 minut oxidují.

Tato pasta - linomel, je základní součástí sladké snídaně, dává se na dno mističky a na ní se klade ovoce a krém.

Do malé misky dejte 2 lžíce linomelu, na něj syrové rozkrájené ovoce podle roční doby. Nepoužívejte ani zmražené, ani sušené. V zimě je ideální rozstrouhané jablko, nebo nakrájená hruška.

Pak následujícím způsobem připravte tvarohovo-lněný krém:

Do mixéru dejte lněný olej, mléko a med, mixujte a přidávejte po malých částech tvaroh. Mixujte tak dlouho, dokud není hmota homogenní (4-5 s), potom přidejte trochu chuťové přísady. Tu můžete denně obměňovat: vanilku, skořici, citronovou nebo pomerančovou šťávu, v sezóně jsou vynikající jahody, borůvky, maliny či ostružiny.

Příklady sladkých variant:

Tvarohovo-lněné snídaňové müsli s ostružinami a vanilkou

základní recept + 3 lžíce ostružin + ½ čajové lžičky vanilky

Na linomel v misce dejte ostružiny. V mixéru připravte vanilkový krém z tvarohu a lněného oleje, přidejte vanilku a trochu více medu než obvykle. Krém musí být dost sladký. Dejte do misky. Pak pokapejte trochou ostružinové šťávy, tím vznikne vynikající kombinace.

Tvarohovo-lněné snídaňové müsli s červeným rybízem

základní recept + 250 g červeného rybízu

Kuličky červeného rybízu rozdělte na dvě části. První polovinu rozložte na linomel v misce, druhou rozmixujte spolu se základní tvarohovo-lněnou směsí. Přidejte do misky. Můžete samozřejmě ozdobit několika kousky červeného či černého rybízu nebo bílým základním krémem.

Místo červeného rybízu můžeme samozřejmě použít zahradní jahody, lesní jahody, borůvky, maliny, ostružiny, černý rybíz.

V zimě je nejvhodnější:

Tvarohovo-lněné snídaňové müsli s jablkem a ořechy

základní recept + nastrouhané jablko + trochu mleté skořice + 5 ks vlašské ořechy

Na linomel v misce nastrouhejte jablko. Umixujte tvarohovo-lněnou směs a v poslední sekundě mixování do ní přidejte mletou skořici. Směs dejte na nastrouhaná jablka a ozdobte vlašskými ořechy.

Základní recept (slaná varianta):

3 lžíce lněného oleje

3 lžíce mléka

3 lžíce tvarohu

1 lžíce citronové šťávy a/nebo 2 lžíce jablečného octa

1 lžíce hořčice

½ lžičky čerstvě namleté čisté mořské soli a trochu rozsekaných čerstvých bylinek, nebo jako alternativa ½ lžičky bylinkové soli

Olej a mléko rozmixujeme společně s tvarohem, přidáme hořčici, citronovou šťávu, ocet a sůl.

Majonéza je vhodná i na přípravu bramborového salátu.

Tento základní recept slaného krému můžeme různě měnit také přidáním různých bylinek. Např.:

  • 1 lžíce majoránky, dobře rozmixovat
  • ½ lžíce majoránky a ½ lžičky kopru
  • 1 lžíce kopru, jemně rozsekaného nebo v prášku
  • do směsi vmixovat trochu česneku
  • 5-6 kyselých okurek rozmixovat s majonézou, může se použít i šťáva z okurek (bio)
  • 1 lžíce pažitky - jemně rozsekat a smíchat s majonézou
  • 100-200 g petrželky rozmixovat s majonézou
  • přidat trochu nasekané cibulky a petrželky

Tyto majonézy můžeme použít jako dip k syrové zelenině nebo jako salátové zálivky.

Všechny tyto slané varianty jsou vynikající jako tvarohová pomazánka na domácí chléb a obyčejné vařené brambory se díky jim stanou opravdovou lahůdkou.

Pozor při použití těchto ingrediencí:

grapefruit, ananas, čerstvá mixovaná rajčata

Směsi z tvarohu a lněného oleje získávají v kombinaci s grapefruitem i ananasem hořkou příchuť. Kombinace s ananasem je ale vynikající, vrství-li se jednotlivé složky na sebe.

Čerstvá mixovaná rajčata s tvarohovo-lněným krémem nejsou vhodná, naproti tomu domácí nebo bio kečup je možné použít.

Další vynikající recepty:

Červená řepa s křenem

500 g červené řepy + 1 lžíce kmínu + 1 lžíce nastrouhaného křenu + ½ čajové lžičky bylinkové soli + 2 lžíce lněného oleje + 2 lžíce mléka + 1 lžíce tvarohu + 1 jablko a 3 lžíce jablečného octa

Červenou řepu dobře očistíme a i se slupkou uvaříme do měkka (zjistíme vidličkou). Potom řepu oloupeme a nakrájíme na tenké plátky. V mixéru rozmixujeme tvaroh, lněný olej a mléko, potom přidáme nastrouhaný křen (ten můžeme před tím rozmixovat s mlékem) a dodáme ocet, sůl a kmín. Nakonec přidáme jablko, též předtím rozmixované na malé kousky. Pak smícháme plátky řepy s tvarohovou směsí, necháme dobře proležet a můžeme servírovat.

Dobrý je i další způsob přípravy. Červenou řepu nakrájíme na 5-7mm silné plátky a klademe do misky. Jednotlivé vrstvy řepy prokládáme dost hustě namixovanou tvarohovou hmotu s přísadami. I zde necháme před podáváním alespoň ½ hodiny odležet.

Pikantní okurkový salát

1 salátová okurka + ½ čajové lžičky soli a trochu nasekaných bylinek + 3 lžíce oleje a 3 lžíce mléka + 1 lžíce tvarohu + 1 lžíce jablečného octa + 2 stroužky česneku a 1 paprikový lusk

Okurku umyjeme, ale neloupeme, nastrouháme na jemné plátky a osolíme. Pak připravíme zálivku z tvarohu, mléka, lněného oleje a jablečného octa. Nakonec přidáme rozmačkaný česnek.

Tuto majonézu můžeme smíchat s okurkami a servírovat, ale můžeme i přidat jemně nastrouhanou papriku zbavenou semínek - vmíchat do výše uvedeného okurkového salátu.

Rajčatový salát

500 g rajčat a 3 pěkné papriky + 2 velké cibule + ½ lžičky mořské soli + ½ lžičky pepře a 1 lžička sladké papriky + 1 lžíce kopru nebo petrželky, ev. i citronová šťáva, lněný olej

Rajčata a papriky zbavené zrníček omyjeme, cibuli oloupeme a vše na jemno nastrouháme. Ochutíme solí, pepřem, sladkou paprikou a koprem. Necháme asi ½ hodiny odležet. Tento rajčatový salát můžeme servírovat s nebo bez citronové šťávy, stejně tak s nebo bez oleje. Obě dvě variace jsou vynikající.

Jedním z výborných receptů paní Dr. Budwig je také

Oleolux

ze lněného oleje a kokosového tuku  : Ingredience objednáte ZDE  

1. 125 ml lněného oleje dejte do mrazáku.

2. Ohřejte 250 g kokosového tuku společně s jednou cibulí rozkrojenou na čtyři části.

Zahřívejte tak dlouho, až cibule začne hnědnout (5-8 minut). Přidejte 10 stroužků česneku a zahřívejte do té doby, než česnek dostane světle hnědou barvu (3-5 minut). Tuto směs přeceďte přes sítko do studeného lněného oleje, zamíchejte a ihned dejte opět do mrazáku. Poté, co směs úplně vychladne, ji můžete dát do ledničky a tam ji uchovávat.

Tato směs, zásobující tělo ideálním poměrem nenasyceného a nasyceného tuku se již dále nesmí zahřívat a používá se na omaštění všech pokrmů (brambory, obiloviny, polévky), ale i jako pomazánka na domácí chléb. Při její výrobě můžeme jako ochucovadlo místo cibule a česneku použít např. čerstvá rajčata nebo papriky, tím oleolux získá zajímavou chuť.

Více informací a receptů najdete v knize: Velká kuchařka a učebnice olejovo-bílkovinové stravy, kterou napsal spolu s Dr. Budwig pan Lothar Hirneise, její jediný žák v knize Rakovina-problém a řešení, jejíž autorkou je paní Dr. Budwig.

V příručce od Mgr. Heleny Cmurové "Co dělat při chemoterapii a ozařování" najdou ti, kteří prodělávají chemoterapii či ozařování a trpí nepříjemnými vedlejšími účinky, rady jak a co jíst, co mají dělat, aby tyto problémy byly co nejmenší. Tyto rady mohou samozřejmě použít i ti, kteří trpí uvedenými problémy (celková slabost a únava, časté infekce, bolestivé afty a záněty v ústech, silné bolesti, problémy s pokožkou, zácpa nebo průjem, pocit brnění a bolesti v končetinách) a chtějí je co nejšetrnějším způsobem vyřešit.

Poradenská činnost léčení rakoviny paní Mgr. Heleny Cmurové  (najdete ZDE)