Vlašský ořech
Je plodem ořešáku královského. Tento oříšek obsahuje obrovské množství látek potřebné pro lidské zdraví. Disponuje velkým množství kvalitních tuků, má dostatek vlákniny a bílkovin. Z minerálních látek se může pyšnit hořčíkem, fosforem a draslíkem. Obsahuje také velké množství vitamínů B1, B2, kyselinu linoleovou, vitamín E, betakaroten (provitamín A). Najdeme v něm i látky jako jsou polyfenoly – flavonoidy a třísloviny.
Hrstka vlašských oříšků denně dokáže udělat s vaším tělem nemalé zázraky – snížit hladinu cholesterolu v krvi, snížit riziko infarktu. Vlašské ořechy mají také pozitivní vliv na trávení, rovněž mají vliv na pokožku, vlasy a nehty. Blahodárně působí na nervovou soustavu (fungování mozku).
Země původu :ČR, Slovensko
Energie: 2381kj, 654 kcal
Tuky: 65,21 g
Sacharidy 13,71 g
- z toho cukry 2,61 g
Bílkoviny : 15,23 g
Sůl: 0,002 g