Světlice barvířská olej
                                                                       (Carthamus tinctorius)                                                                    tento olej lisujeme při teplotě 33-36°C

Světlice barvířská

Světlice barvířská (Carthamusinctorius) - lidově zvaná saflor neboli planý turecký šafrán, je jednoletá bodlákovitá rostlina s drobnými, jasně oranžovými kvítky. Ze zralých semen světlice se lisuje olej, který si při lisování za studena zachovává cenné látky.

Extrakt z květů světlice barvířské se již za dávných dob používal v Egyptě jako barvivo do kosmetiky a na látky. Světlice se zde pěstovala už před 2500 lety před naším letopočtem.

                       Příznivé působení na náš organismus  

 Olej ze světlice barvířské napomáhá při snižování cholesterolu v krvi a působí proti skleróze. Tento olej rovněž působí proti tvorbě krevních sraženin a ateroskleróze. Je doporučován také jako prevence oběhových i cévních chorob, při angíně pectoris i pneumonii. Pomáhá při horečkách, zejména pokud jsou spojeny se zimnicí. Podporuje vykašlávání. Vysoký obsah nenasycených mastných kyselin zabírá na řadu civilizačních chorob. Díky projímavým a močopudným účinkům je účinný při střevních problémech, jako je zácpa i při léčbě močového ústrojí či ledvin. Čistí krev, a proto se také doporučuje při léčbě zánětů, ekzémů a kožních problémů. Díky svým účinným látkám zlepšuje akné, rozpouští škodliviny a umožňuje vylučování odpadních látek kožními póry. Urychluje hojení jizev, zesvětluje tmavé skvrny a působí proti vráskám. Bodlákový olej se také používá při poporodních bolestech břicha, při poruchách menstruačního cyklu, při onemocnění vaječníků. Kyselina linolová navíc pomáhá k nastolení pravidelné menstruace, ke zmírnění příznaků premenstruačního syndromu způsobovaného prostaglandiny. Posiluje imunitu a bojuje proti nadváze díky stimulaci vylučování hormonu adiponectinu, který pomáhá urychlovat metabolismus a spalovat tuky. Podporuje růst svalové hmoty.

Odborníci na zdravou výživu doporučují jednu lžičku po ránu.

Olej lze užívat jako potravina zejména ve studené kuchyni, dochucování salátů, zálivek i teplých pokrmů. Teplota přípravy pokrmů nesmí přesáhnout 180 °C


                                   Kosmetické využití

Olej ze světlice barvířské blahodárně působí na vlasy, jak samostatně, tak i v kombinaci s kokosovým oleje. Rychle se vstřebává, nezanechává vlasy mastné, zlepšuje prokrvení, stimuluje vlasové folikuly a růst vlasů, zabraňuje také jejich vypadávání. Dokonce se doporučuje nechat olej působit ve vlasech přes noc.  Při ošetření pokožky se velmi dobře vstřebává, je vhodný především na citlivou suchou kůži, která je pak hydratovaná a pružná. Používá se také na detoxikační masáže. 

Obsahuje : 

nenasycené mastné kyseliny: omega-3 (asi 90 % z toho kyselina linoleová),

omega-6  (80% kyselina linolová)

Vitaminy : A, E, K


Vnitřní užití:

1 kávovou lžičku oleje 1 - 3 x denně. Před použitím je vhodné vyzkoušet snášenlivost oleje.

Skladovatelnost:

Uchovávat v chladu a temnu, mimo přímé sluneční záření. Při skladování pod +7°C se může olej zakalit. Je to běžný jev, který neovlivňuje kvalitu výrobku. Olej se po umístění do teplejšího prostředí stává opět čirým.

Min. trvanlivost 3 měsíce od data výroby.