Olej z lískových ořechů
Corylus avellana

                                Není skladem 

Líska obecná 


Líska obecná (Corylus avellana) je keř z čeledi lískovitých, který se vyskytuje převážně v Evropě, severní Africe a v Asii. Olej z lískových ořechů má aromatickou oříškovou chuť, pro kterou je oblíbený hlavně ve francouzské kuchyni. Byl známý i ve starověkém Řecku a Římě, kde jej využívali nejen v kuchyni, ale také pro jeho zdraví prospěšné účinky. Podle starých čínských spisů se tento olej používal v léčbě už 5 000 let př.n.l. 

        Příznivé působení na náš organismus 

Olej z lískových ořechů se doporučuje užívat při srdečních a oběhových potížích, při zánětech žil a křečových žilách. Brání také praskání žilek. Díky vysokému obsahu vitamínu E pomáhá při hojení jizev, podporuje správnou funkci pohlavních orgánů a stimuluje brzlík, který je zodpovědný za úroveň obrany těla. Doporučuje se pro ženy s poruchou menstruačního cyklu, při neplodnosti a kožních nemocech. Je cenným zdrojem rostlinných bílkovin, potřebných zvláště pro vegetariánství. Má vysokou energetickou hodnotu, a proto se doporučuje při vyčerpání a při zvýšené fyzické aktivitě. Jelikož obnovuje pružnost plic je také vhodný pro alergiky a astmatiky. Odstraňuje napětí, zklidňuje a posiluje při vyčerpání organismu. Pomáhá při chronické únavě a zlepšuje stav paměti. Napomáhá k rozvoji a posílení struktury kostí, snižuje tlak. Doporučuje se také při artritidě, revmatismu a používá se i jako profylaktický přípravek při cévních onemocněních i při nemocech ledvin a močového ústrojí. Pomáhá při léčbě cholelitiázy a eliminuje ledvinové kameny. Podle nedávné studie obsahuje extrakt z lískových oříšků malé množství látky s protirakovinnými účinky.

Kosmetické využití

Olej z lískových ořechů má i výborný vliv na pokožku, kterou vypíná, tonizuje, zachovává její elasticitu a podporuje její prokrvení. Proto bývá i jednou ze složek kosmetických výrobků jako jsou denní krémy či ochranné opalovací krémy. Dále se přidává i do vlasové kosmetiky, kdy ošetřuje poškozené vlasy po nešetrných zákrocích. Tím, že je dobře vstřebatelný proniká snadno do vnitřní části vlasů, regeneruje je a zvyšuje jejich hustotu. Své využití má mi při aromaterapii a masážích, kde opět díky skvělé vstřebatelnosti regeneruje svalstvo a uvolňuje napětí.  

Obsahuje :

Vitamíny: B, B1, B2, B6, C, E, H.

Minerální látky:  Vápník, fosfor,hořčík,železo,kobalt,zinek, sodík, bor, mangan, selen.

vnější použití :

Olej jemně vmasírujte do pokožky místo pleťového mléka či krému a nechejte vstřebat.

Podporuje prokrvení a příznivě působí při revmatických potížích.

Výborně se vstřebává a nezanechává pocit mastnoty, proto je doporučován také jako ochranný a pěstící masážní olej.

Doporučuje se na ošetření mastné, zralé nebo smíšené pleti s  jemnými póry a pleti se ztrátou elasticity. Pokožka je pak vyživená a sametově hebká.

Vnitřní užití:

1 kávovou lžičku oleje 1 - 3 x denně. 

Před použitím je vhodné vyzkoušet snášenlivost oleje. Malé děti mohou mít často na ořechy a oříšky alergii. 

Skladovatelnost:

Uchovávat v chladu a temnu, mimo přímé sluneční záření. Při skladování pod +7°C se může olej zakalit. Je to běžný jev, který neovlivňuje kvalitu výrobku. Olej se po umístění do teplejšího prostředí stává opět čirým.

Min. trvanlivost 3 měsíce od data výroby.

Lískový olej se používá pouze ve studené kuchyni, zahříváním se ztrácí jeho chuť a přichází také o mnoho cenných enzymů.